Cursus (effectief) trainen met hartslagmeter


Doel


Doel van deze cursus is om je bewust en effectief te leren trainen met een hartslagmeter en daarmee controle te krijgen over je conditionele lichamelijke belasting binnen je trainingen, wat uiteindelijk meer plezier op moet leveren.

In 5 lessen op 4 zondagochtenden ga je trainen met je eigen hartslagmeter of als je er geen hebt kun je een hartslagmeter lenen ( we hebben een beperkt aantal ter beschikking )

 

Het dragen van een hartslagmeter is een goede manier om jezelf in de gaten te houden tijdens het trainen. Je doet een borstband om waarin sensoren zitten die registreren hoe vaak je hart in een minuut slaat. Die band geeft dat door aan je ( bijpassende) horloge, waarop je je hartslag af kunt lezen. Veel mensen hebben de neiging om zich stuk te lopen als ze een stuk gaan hardlopen. Ze denken dat ze pas genoeg gedaan hebben als ze doodmoe onder de douche staan.

Eigenlijk is die manier van sporten lang niet altijd de meest efficiënte. Met name duurtrainingen moet je doen zonder in het rood te komen, met andere woorden je moet niet over je anaerobe grens gaan.

Om zonder zuurstofschuld te kunnen trainen houden de meeste mensen de regel 'nog kunnen praten terwijl je loopt'aan. Dat is op zich prima, maar een nauwkeuriger en minder subjectieve manier is het gebruik van een hartslagmeter. Met je hartslag controleer je de intensiteit waarmee je traint. ( Bron; het lopersboek Atletiekunie)


Wat gaan we doen


Je krijgt voor iedere training een stukje theorie, we gaan je max hartslag berekenen, we gaan hartslagzones bepalen, we leggen uit wat je anaerobe-drempel is, we gaan je anaerobe-drempel zoeken op gevoel, we gaan kijken welke zones bij jou op dit moment goed en welke zones minder goed getraind zijn d.m.v. een zoladztest, we gaan zo exact mogelijk bepalen waar je anaerobe-drempel ligt d.m.v. een conconitest op de loopband.

In elke cursusdag zit dus ook een stuk theorie en een stuk praktijktraining!

Je krijgt van zowel de zoladztest als de conconitest een computeruitdraai mee naar huis en een naslagwerk van de cursus.

Deze cursus is bedoeld voor iedereen die minimaal 5 km achter elkaar kan hardlopen!!

Een hele leerzame en leuke korte cursus , waar je de rest van je sportieve loopbaan iets aan hebt. 

De cursus kosten bedragen 95 euro p.p. incl.  naslagwerk voor leden BodyRun.

Niet-leden tarief is 110 euro


Voorlopig programma


Les 1 -  2 datum: 3 maart  

9.30-10.45 uur Theoriegedeelte

10.45-11.45 uur Praktijkgedeelte

Theorie les 1: Algemene uitleg hartslagmeter gebruik en

                   bepalen Max hartslag aan de hand van Tanaka 208-/-(0,7xleeftijd) of                      Max. hf test en bepalen Z1 t/mZ5

Theorie les 2 : Uitleg Anaerobe-drempel en fysiologie

Praktijk: trainen in de Zones 1t/m4 ( opzoeken anaerobedrempel op gevoel )

 

Les 3 - datum: 10 maart 

9.30-10.00 uur Theoriegedeelte

10.15-11.30 uur Praktijkgedeelte

 Theorie: Uitleg trainingsopbouw

Praktijk: trainen in de zones 4 en 5 ( 400m op de baan)

 

Les 4 - datum: 17 maart

9.30-10.00 uur Theoriegedeelte

10.15-11.30 uur Praktijkgedeelte

 Theorie: Uitleg Zoladztest en uitleg Conconitest.

Praktijk:Zoladztest

 

Les 5- 23 of 24 maart

Individueel af te spreken datum , duur: ongeveer 30 min.

Praktijk: de Conconitest